fredag 29 augusti 2008

Dumheter

I min födelsestad Arvika finns fortfarande lokaltidningen kvar. En ganska framgångsrik sådan och helt okej i mitt tycke då den avhandlar samhällsdebatten i Arvika hyfsat nyanserat, har en aktiv insändarsida och på senare tid faktiskt lyft reportagen lite i och med några nya reportrar som inte bara skriver om garnfärgning och Division jättelångtnerfotboll.

Skojigast brukar ändå de små femradingarna om exempelvis polisdygnet vara och då explicit rubrikerna. Syftningsfel och överhuvudtaget språkligt dumma grejer återfinns rätt ofta där som i alla tidningars rubriker. "Hungrig tjuv på flykt åt Norge" kan vara en snattare som stulit falukorv och satt sig på bussen till Oslo t.ex. (påhittat exempel) Men detta är också lokaltidningens charm.

Skall man leta äkta dumheter får man leta i större tidningar som skriver om män med större hybris och maktbegär än div6spelaren i Brunskog. Dagens GP 29/8 bjöd på ovanligt många rena dumheter som grodor och roliga tryckfel.

På ledarsidan försöker man försvara Tobias Billströms utspel om invandrare och hur "dom" måste lära sig hur det funkar här i den civiliserade världen. Fina exempel på klassisk smygrasism och främlingsfientlighet där man först pratar om invandrare för att sedan prata om gängbrottslighet, men är väldigt noga med att sätta en punkt mellan de båda meningarna för att ha ryggen fri. För invandrarna behövs säger GP:
"Dagens invandrare [...] håller kiosker och restauranger öppna och ser till att äldreomsorgen fungerar". Man blir ju mörkrädd. En etnocentrisk åsikt som är helt bananas. Tur att det finns invandrare så att vi slipper göra sådana jobb, är det så GP menar? I det vi ingår inte jag i alla fall herr GPskribent. En ytterligare formulering lyder "[...] utanförskap, som tenderar att gå i arv" ligger farligt nära ett synsätt att dessa människor är av en annan stort som är rent genetiskt betingat att vara mer brottsbenäget. Detta är i och för sig inget nytt från den så kallade liberala politiska eliten. Folkpartiets Mauricio Riojas hävdade på fullt allvar för några år sedan att det fanns folkslag som var mer benägna att begå brott. Känner ni igen det från en mustaschprydd herre som härjade i Tyskland för så där 70 år sen? Ingen av dessa herrar kanske visste att det är större genetisk skillnad mellan två olika individer inom vilket folkslag det än må vara, än det är mellan olika folkslag i gemen. Du kanske alltså har större genetisk likhet med en Peruan och en kines än, ja låt oss säga Fredrik Reinfeldt. Man kan ju hoppas i alla fall.

Längre fram i tidningen hittar jag en skojig felstavning som ger en helt annan innebörd åt meningen. Det handlar om polisutbildning och vilja till mångfald bland de sökande.
"Minst en har annan etisk bakgrund." Mmm, etik och moral är så klart viktigt inom lagens långa arm, men inte visste jag att polisens sökande var så rörande överens om etik att bara en skilde sig åt?

Dagens största dumhet var dock inte GP:s fel. Nä det stod ett annat organ som brukar vara en aldrig sinande källa av dumhet; allt från raka gurkor till jordbrukssubventioner. Vi pratar så klart om EU. EU gillar, trots alla subventioner och stödprogram hit och dit, främst en grej och det är frihandel. Inga orättvisor som olika beskattning på öl och vin eller miljövänligt och miljöfarligt får förekomma. Om det sen resulterar i att miljön dör är inte så noga så länge konkurrensen är "rättvis".

Nu hade tydligen EUkommisssionen retat upp sig på att ideella organisationer som Röda Korset, Frälsningsarmén och Stadsmissionen är momsbefriade i sina second handbutiker. Vilken orättvisa mot HM och Kappahl o co som måste betala moms. Hur skall man då kunna konkurrera? Än en gång blir jag mörkrädd för hur principfasta frihandelrabulisterna är. Och hur man orkar lägga tid på sådana här saker, tid som för övrigt betalas av dig och mig genom skattsedeln. I vart ligger problemet med att varor går till återvinning och samtidigt ger människor mat för dagen och tak över huvudet om natten? Är verkligen EUkommissionärerna så cyniska att principen om fri konkurrens går före rent mänskliga principer? Momspliktiga företag kan dessutom göra avdrag för den moms de betalar när de köper in varor och sedan kvitta den mot den moms de skall betala på sina intäkter. Men på gåvor betalar man ingen moms.

Nej det här får dagens dumhetsutmärkelse och EUkommissionen vinner därmed en natt i trappuppgång 43 B, färdiginredd med kartong och sovsäck från 1978. Middagen består av en symfoni av taskiga uppväxtvillkor, drogberoende och depression. Det hela avslutas med ett bryskt uppvaknade av polispatrull 541 65 och en förnedring på närmsta parkbänk.

Nya dumheter serveras imorgon.

Inga kommentarer: