söndag 7 september 2008

Tänk så det kan bli!?


En kort reflektion idag.

USAs regering har tydligen tagit över bolåneinstituten i ett försök att stärka marknanden och skydda sig mot den bolånekris som härjar i USA. (SVT) Tidigare har man köpt upp delar för att rädda sig från en kris, men nu har man alltså tagit över hela baletten. USA, med en regering som är helt sjukt pro-korporativ och till och med sålt ut militären till privat sektor, har alltså lyckats att förstatliga mer än 50 % av en privat bransch.

"De [bolåneinstituten] kommer inte längre att styras med strategin att maximera aktieägarnas vinster, en strategi som uppmuntrar risktagande", skriver finansminister Paulson.

Är det sant? Har verkligen USA:s finansminister sagt detta? Jag funderar på om inte FBI skall gräva upp några kommunistjägare från 50talet för det här är ju socialism å det grövsta. Staten fååår ju bara inte intervenera så här på marknaden bara för att medborgarna skall klara hus o hem. Hur skulle det gå om staten skulle ta ett moraliskt och ekonomiskt ansvar för alla medborgare?

Jag finner stor humor i denna paradox och slänger in en liten spådom om att vi kommer att få se mer av såna här statliga räddningsaktioner i världen där " strategin att maximera aktieägarnas vinster" gått överstyr.

Inga kommentarer: