lördag 27 september 2008

Sanning men ingen konskevens?


Finanskriser, bankrutter (i ordets rätta bemärkelse), börsras, räntehöjningar....ja vi har verkligen kunnat frossa i ekonomisk misär de senaste dagarna. En bostadsbubbla och en säkerhet som liknar Ladas krockskydd verkar vara några orsaker. Men framför allt så verkar det vara giriga kvartalskapitalister* som spekulerat bort folks pensioner och bostäder i jakt på snabba pengar.

Idag stod det att läsa att chefsekonomen på SEB, Robert Bergqvist tycker att riksbanken skall pumpa in pengar i de svenska bankerna för att inte vi skall få en mycket allvarlig finanskris med bl.a. bolåneräntor som är skyhöga. (GP) USA:s regering har tidigare köpt upp finansinstitut och vill nu pumpa ut 700 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar för att rädda situationen. 700 miljarder dollar?? Det är som ett mindre lands BNP.

Detta gör mig mycket fundersam. Vad har egentligen banker för ansvar idag? Enligt mig har alla banker lånat ut fantasisummor till människor som inte har någon värre ekonomisk trygghet vilket [delvis] gjort att vi har en bostadsmarknad idag som är absurd. Visst får man ha en egen hjärna att tänka med som konsument och låntagare, men när bankerna exempelvis vill att alla skall ha en ekonomisk rådgivare, då tänker i alla fall jag att det borde betyda något bra för mig som kund; en rådgivare som ger mig goda råd i att vara lite försiktig osv. Skräckhistorier om provisionskåta banktjänstemän som lurat bort gamla folks pension för att de gav råd om en "säker" aktieinvestering gör mig väldigt skeptisk till denna rådgivning och rent av förbannad. Precis som i allt annat spel så ska man inte spekulera i aktier om man inte har råd att förlora, men det är inget som dessa pensionärer fick veta. ITbubblans implodering gav många sådana offer. Nu har vi banker som spekulerat i affärer som gått åt pipan och byggt en minst lika stor bubbla som ITbubblan (10 år senare, och by the way, 20 år efter förra fastighetsbubblan).

Min fråga är; har inte banker något ansvar? Utnyttjar de cyniskt det faktum att vår värld är uppbyggd kring dem och att även om de är helt talanglösa på vad de gör så kommer pappa staten o räddar dem? Hur skall man annars tolka att människor och företag som åstadkommit miljarder människor ett sämre liv, förlorade jobb, lägre pension inte ens blir åtalade för tjänstefel utan istället som ovan nämnde Bergqvist har mage att tycka att Riksbanken måste agera. Vilken annan bransch fungerar så?

Tänk om man som en jämförelse hade en grävmaskinsfirma som skall gräva ett dike. Det skall vara 100 meter långt o ligga till öster om din kunds tomt. Jag tar betalt i förskott. Jag åker ut till tomten och gissar vart öst är, gräver lika länge som jag gjorde förra gången för det funkade sist, men tyvärr råkar jag visst gräva ett 150 meter långt dike och riva upp en kraftledningskabel väst om tomten. Då ringer jag till kunden o säger, hoppsan, så kan det gå! Diket måste dock fyllas i, men det tänker jag inte göra själv utan jag ringer till kommunen och ber att de får komma och fylla i diket och laga kraftledningen för skattebetalarnas pengar. Jag går hem med förskottsbetald faktura. Det är vad som sker i bankvärlden idag. Kapitalismens högborg vill alltså att vi skall införa socialism och att alla skall betala när de klantar till det.

Hur lätt är det inte att bedriva företag om man aldrig behöver ta konsekvenser? Och framför allt, hur lätt är det inte att ta risker med andras pengar om man aldrig behöver se dem i ögonen och har allt att vinna vad gäller provision på aktieaffärer?

ITbubblans stora förlorare var vanligt folk som förlorade pensionspengar och besparingar. Samma sak händer nu, knappt tio år senare. Och dessförinnan var det fastighetskrisen på tidigt nittiotal. Alltså, historien upprepar sig. Lär man sig ingenting? Är man helt dum i huvudet? Och varför tolerera vi det gång på gång? Skall verkligen ett gäng snorvalpar få leka bort våra pengar ostraffat?

Jag vet i alla fall att jag inte litar en sekund på så kallade ekonomiska rådgivare och kommer aldrig att gå med på placera mina besparingar i någon "etisk" (yeah right?!) fond hur mycket de än babblar om högrisk och lågrisk, bundna och obundna, värdepapper hit och dit. Jag kommer heller aldrig att låna upp mig till marginalen. Och, får jag någonsin pengar så kommer jag att investera dem 100 % i guld, konst eller något annat som faktiskt har klarat alla kriser.

Fast vem lurar jag? Kommer jag någonsin få pengar kommer jag att köpa mig ett hus på landet, en musikstudio och en bra kaffemaskin. O skulle det bli något över skulle jag nog låna ut dem till någon. Gratis, räntefritt, free of charge och framför allt humant. In your face monopolgubbe!

Muslimerna har rätt. Bankväsendet är djävulens verk.

*Kvartalskapitalist = människa [finns inga säkra bevis på detta, men de har i alla fall upprätt gång och tummar. Hjärnvolymen är dock klart mindre än homo sapiens, vilket vägs upp av fantastiskt vassa armbågar] som saknar förmåga att ekonomiskt tänka längre än nästa kvartalsrapport.

Inga kommentarer: