tisdag 28 oktober 2008

Heja finanskrisen!!

- Äntligen finanskris! Tänk att jag skulle få vara med om något så härligt? Man är ju ändå lyckligt lottad.

Och vem f-n blir glad av den här sörjan, kanske de flesta tänker och de som satsat alla sina pensionspengar i någon smaskig "vinst varje gång, fast inte alltid, eller förresten ingen vidare vinst alls faktiskt-fond" har väl redan ringt mentalsjukhuset. Mm, ja ingen blir så klart speciellt glad av arbetslöshet eller bortspekulerade pensioner, men det finns faktiskt de som ser på detta spektakel med en viss [skade-] glädje. Inbitna marxister ser hur kapitalismens fall kommit precis som den skäggige tysken faktiskt förutspådde, även om regeringar världen över i en slags konstgjord andning försöker rädda systemet och vem vet det kanske lyckas? Ironin är i alla fall på 90talsnivå när regeringarna försöker rädda ett kapitalistiskt system genom klockren vänsterpolitik exempelvis i förstatligandet av banker och överhuvudtaget staten som den store fadern. Men det kanske krävs en nörd som mig för att tycka att det är roligt.

Förhoppningen finns dock att vi får en grundläggande reformering av vårt finanssystem, vilket jag hoppas smittar av sig i en upplyst värld där ädlare värden än kvartalsvinster uppskattas. Tvära kast till någon slags global vänsterpolitik kan nog de inbitna marxisterna se sig om efter, men jag hoppas iaf på ett gemensamt ansvar för exempelvis pensionspengar och ja, varför inte arbetsmarknaden?

En annan som jublar över finanskrisen är moder jord, eller åtminstone gjorde ett tag. Den så kallade recessionen gjorde att vi slutade åka bil till postlådan och nöjde oss med 42" plattTV istället för 60", vilket gjorde att slitaget på jorden minskade en aning. Nu är det dock andra bullar som bakas. Lillmussolini nere i Italien har inte bara lyckats skaffa sig amnesti för tidigare begågna brott (bl.a. korrumperat rättsväsendet) och drivit igenom en hetsjakt på bl.a. romer (romska barn tvingas lämna fingeravtryck och romerna kallas för "ondskans armé") - nej nu är det dags att tänja på miljögränserna när bankvärlden har knasat till det. Tyvärr är det inget unikt för nyfaschismens frontfigur. Stena Line gick härom veckan ut med att de skall gå tillbaka till en smutsigare (och billigare) olja som innehåller mycket mer svavel. Stena Line? Som gick 540 miljoner kr i vinst 2006? SAS började nyss gnälla om att de inte ville vara med i handeln med utsläppsrätter. Men buhu. Stackars.

Tydligen finns det inga skrupler när det gäller att tjäna kosing om nu någon trodde det? Därför säger jag; heja finanskrisen. Krisa på så det inte längre finns några pengar kvar. Låt oss slippa kvartalsrapporter, A-Ekonomi och Anders Borg. Förbjud omvärldsanalyser, slipsar och veckans aktietips i GP. Gör någonting för någon som inte du vinner på. Sundström summerar klockrent - skit på er! ekonominyheterna

Inga kommentarer: